
Imunski sistem je mreža bioloških procesov, ki organize ščiti pred boleznimi. Pomaga pri odkrivanju najrazličnejših patogenov in jih ločuje od lastnega zdravega tkiva organizma. Ravno zato je vprašanje kako okrepiti imunski sistem tako pomembno za ohranjanje našega zdravja.
Nepravilno delovanje imunskega sistema lahko povzroči nastanek avtoimunskih bolezni, vnetnih bolezni in celo raka. Do imunskih pomankljivostih pride, ko je imunski sistem manj aktiven kot običajno, kar privede do ponavljajočih se življejsko nevarnih okužb.
Imunski sistem nas varuje pred vdorom bakterij, virusov in glivic ter različnih strupenih snovi, in skrbi za odstranjevanje strupov, ki nastajajo med naravnimi presnovnimi procesi v telesu. Zbolimo takrat, ko je imunski sistem oslabljen in se telo ne more znebiti neželenih snovi ali vsiljivcev.
Oslabljen imunski sistem lahko prepoznamo tudi po občutkih utrujenosti, izčrpanosti. Delno se temu lahko izognemo z dovolj gibanja na svežem zraku, in uživanju veliko svežega sadja in zelenjave, še posebej tistih vrst, ki so bogate z vitaminom C. Ker pa to pogosto ni dovolj, lahko imunski sistem pomagamo okrepiti tudi z dodatnimi krepčili.
Ko se sprašujemo kako okrepiti imunski system je prehrana zagotovo eden izmed pomembnih dejavnikov. Svoj imunski system lahko s prehrano podpremo z uživanjem čim večjih količin raznolikega sadja in zelenjave, oreščkov in živil, bogatih z omega.3 maščobnimi kislinami, omejimo pa količino zaužitih nasičenih maščobnih kislih, ki v telesu pospešujejo vnetne procese.
Pomembno vlogo imajo tudi vitamin in minerali, ki sodelujejo pri vzdrževanju zdravega imunskega sistema:
(vir: Prehrana.si)
Enostavnega odgovora ni, saj je delovanje vsakega organizma specifično, kljub številnim skupnim značilnostim. Najprej moramo razmisliti o tem, v kakšnem stanju je naš imunski sistem trenutno. Oslabljen imunski sistem, ki ga spremljajo različne zdravstvene težave, namreč zahteva drugačen pristop, kot bi ga ubrali v primeru preventive. Resnejše stanje zahteva tudi resnejše ukrepe.
Zelo učinkovit način, kako okrepiti oslabljen imunski sistem, je lahko uživanje naravnega minerala, imenovanega zeolit.
Kapsule in druge oblike, v katerih je mineral na voljo, vam ne pomagajo le pri oslabljenem imunskem sistemu, ampak je njihovo jemanje priporočljivo tudi za razstrupljanje organizma, izboljšanje prebave in pri drugih težavah. Zeolit v kapsulah, ki ga najdete v ponudbi trgovine Pure Life, je primeren tudi za vegetarijance, saj ovoj ne vsebuje želatine.
Napitek: Raztopite 2x dnevno 1 čajno žlico ZEO detoxify v kozarcu vode (sok, smoothie…) in popijte, najbolje zjutraj na tešče in zvečer pred spanjem. Čez dan pijte vodo v zadostnih količinah. Priporočamo vsaj 30-dnevno razstrupljevalno kuro, s ponovitvijo po 3 mesecih.
Obrazna maska: 2 ali 3 čajnim žličkam dodajte vodo, da dobite primerno kremasto zmes (za kompaktnost lahko dodate tudi malo medu). Nanesite na obraz in po 20 min sperite z vodo. Uporabljajte masko vsaj 2x tedensko.
Sestavine: 100% aktivirani zeolit klinoptilolit
Delež klinoptilolita: min. 92%
Mikronizacija: do 5 mikronov
Zelo priporočljivo živilo za krepitev imunskega sistema je tudi opičji kruhovec ali baobab, ki ima izredno visoko vsebnost vitamina C-kar šestkrat večjo kot pri pomarančah.
Poleg vitamina C vsebuje baobab v prahu tudi vitamina B1 in B6, železo, od mineralov pa kalcij, kalij, cink in magnezij. Skupaj ti vitamini in minerali prispevajo k bolj zdravim in močnim kostem, povečani energiji in fizični moči, optimalnemu delovanju mišic in živčevja, zdravemu krvožilju in izboljšanemu psihičnemu počutju.
Ker je BIO Baobab naravni vir hranil, ga lahko naše telo absorbira nekajkrat hitreje in bolj učinkovito kot iz umetnih virov oz. prehranskih dopolnil.
Baobab ni le izjemno hranljiv, ima tudi to srečo, da ne vsebuje nobenih močnih učinkovin, zaradi katerih bi ga morali uživati v omejenih količinah. Njegov svež okus se izvrstno meša v sadne smutije in sokove, veliko ljudi pa ga dodaja v kosmiče, žitne kaše, sadne čežane in podobne mešanice za zajtrk.
Za boljšo prebavo in večji vnos vlaknin lahko baobab uživamo tudi samega, zamešanega v kozarec vode. Če nekaj žlic dodamo moki, iz katere bomo zamesili testo, bo baobab poleg hranljivosti izboljšal tudi vlažnost in teksturo pečenega kruha. Z dodatkom baobaba lahko poskusimo zgostiti tudi marmelade in sadne omake, ali pa ga z vodo in naravnim sladilom zamešamo v osvežilno pijačo, podobno limonadi.