Vlaknine v prehrani – poznamo jih tudi pod imenom balastne snovi – so vsi deli rastlinskih živil, ki jih naše telo ne more absorbirati ali prebaviti. Nahajajo se predvsem v zelenjavi, sadju, stročnicah ter polnozrnati hrani in so najbolj poznane po svojih možnostih za lajšanje in preprečevanje zaprtja. Vendar pa to še zdaleč niso vse koristi, ki jih vlaknine v prehrani lahko nudijo vašemu telesu.
Za razliko od drugih sestavin, ki jih najdemo v živilih, naše telo vlaknin ne prebavi ali absobira, tako da skoraj nedotaknjeno potujejo skozi želodec in črevo iz našega telesa.
Vlaknine po navadi razvrščamo na topne in netopne. Večina hrane rastlinskega izvora vsebuje topne in netopne vlakine, vendar se količina vlaknin razlikuje v različnih živilih, zato je dobro, da zaaižijemo čim več živil z visoko vrednostjo vlaknin.
TOPNE VLAKNINE se raztapljajo v vodi in ob stiku z njo tvorijo gelu podobno snov, ki pomaga pri nižanju glukoze in holesterola v krvi.
NETOPNE VLAKNINE pospešujejo pretok hrane skozi naš prebavni sistem. Še posebej se priporočajo pri ljudeh, ki se soočajo z zaprtjem in nerednim odvajanjem blata.
Normalizirajo gibanje črevesja – povečajo prostornino in težo blata, ga zmehčajo in pomagajo, da gre lažje skozi črevesje.
Znižujejo raven holesterola – topne vlaknine pomagajo nižati skupno raven holesterola v krvi
Pomagajo ohranjati zdravje črevesja –velika vsebnost vlaknin v prehrani lahko zmanjša tveganje za nastanek hemeroidov in drugih težav na črevesju
Pomagajo pri nadzorovanju ravni sladkorja v krvi – vlaknine, predvsem topne, upočasnijo absorpcijo in izboljšajo raven sladkorja v krvi.
Pomagajo pri doseganju in ohranjanju zdrave telesne teže – prehrana z veliko vlakninami zahteva več časa za žvečenje in telesu pomaga, da lažje prepozna, kdaj oseba ni več lačna. Taka prehrana nam da občutek, da smo dlje časa siti, hkrati pa je ponavadi tudi energetsko manj bogata.
Vlaknine naj bi pomagale tudi pri preprečevanju raka debelega črevesja
Priporoča se, da dnevno zaužijete okrog 25 g vlaknin za ženske in okrog 38 g za moške (po 51 letu starosti številka pade na 21g in 30g). Za lažjo predstavo, 100 g teh živil vsebuje naslednjo količino topnih in netopnih vlaknin:
Stročnice – od 4g do 7g
Listnata zelenjava –do 4g
Sadje – do 3g
Lanena semena – do 28g
Chia semena – do 35g
Baobab sadež – do 45 g
Kljub temu, da je prehrana z visoko vsebnostjo vlaknin dobra za vaše zdravje lahko dodajanje prevelikih vlaknin v kratkem času privede do povečanja telesnih plinov, napihnjenosti in krčev. Z postopnim povečevanjem količine vlaknin omogočimo, da se naravne bakterije v prebavnem sistemz prilagodijo na spremembe.
Zelo pomembno je, da pijete tudi veliko vode. Vlaknine najboljše delujejo takrat, ko vpijejo dovolj vode in posledično zmehčajo vaše blato.
Gre za enega izmed najbolj prehransko bogatih sadežev na svetu. Kot edini sadež na svetu se suši naravno, na drevesu. Zato je baobab v prahu lahko popolnoma naraven in ne potrebuje nikakršne obdelave ali dozorevanja, da bi v svoji najbolj hranilni obliki prišel do nas v Evropi. Več let zdrži brez vsakršnih aditivov ali konzervansov.
Baobab vsebuje veliko vitamina C, ki je močan antioksidant in z nevtralizacijo prostih radikalov zavira staranje in preprečuje celične poškodbe.
Obilica topnih in netopnih vlaknin očisti črevesje in izboljša našo prebavo, ta pa je temelj celostnega zdravja. Poleg vitamina C vsebuje baobab v prahu tudi vitamina B1 in B6, železo, od mineralov pa kalcij, kalij, cink in magnezij.
Popolnoma naraven baobab v prahu, ki bo zadostil dnevnim potrebam po vlakninah, antioksidantih in vitamin C.