Pivo brez glutena

Pivo brez glutena je v zadnjem času vedno bolj priljubljeno, saj ne vsebuje glutena.

Gluten je beljakovina, ki jo vsebujejo žitarice kot so pšenica, ječmen, pira in rž. Zaradi skupnega skladiščenja pa so njegove sledi lahko prisotne tudi v ovsu.

Izdelki brez glutena dandanes niso aktualni samo za ljudi s celiakijo in glutensko intoleranco, temveč tudi za vse tiste, ki si želijo izboljšati vsesplošno počutje.

Za ljudi z glutensko intoleranco, še toliko bolj pa za tiste s celiakijo pa so življenjskega pomena.

Pivo brez glutena

Pšenica vsebuje veliko glutena

Celiakija je bolezen tankega črevesa, ki se razvije zaradi preobčutljivosti na beljakovino gluten.

Posledica preobčutljivosti je stanjšanje resic sluznice tankega črevesa.

Tako spremenjena sluznica ni več sposobna vsrkati dovolj določenih hranilnih snovi iz črevesja v kri.

Gre za doživljenjsko bolezen, pri kateri se mora bolnik popolnoma odpovedati živilom, ki vsebujejo gluten.

Stopnja prizadetosti pri ljudeh je zelo raznolika. Od manj motečih simptomov (napenjanje v trebuhu) do upočasnitve rasti in psihičnega razvoja pri otrocih, slabokrvnosti, izpadanja last in t.i. Duhringove bolezni (izpuščaji na določenih delit telesa).

V zadnjih desetletjih pa je vedno več testiranj za bolezen, na osnovi katerih se razširjenost celiakije ocenjuje na 1 do 2 odstotka populacije.

Mnogi posamezniki, ki nimajo diagnosticirane celiakije ali glutenske intolerance, pa poročajo, da se na dieti brez glutena bolje počutijo.

Tudi pivo vsebuje gluten?

Celia pivo je BREZ glutena

Celia pivo je BREZ glutena

Tako običajno kot pšenično pivo žal vsebujeta gluten. Pri običajnem pivu se ta nahaja v ječmenovem sladu.

Vendar pa obstajajo na trgu nekatera redka piva, ki glutena ne vsebujejo.

Eno takšnih je brezglutensko pivo Celia, ki vsebuje manj kot 0,5 mg glutena na 100 ml in je primerno za ljudi s celiakijo ali glutensko intoleranco, vegetarijance, vegane in vse, ki želijo izbrati brezglutensko alternativo običajnemu pivu.

Ne žrtvujte užitka ob pitju piva